Veelgestelde vragen

Hoe vaak is een controle nodig?

De patiënt komt best op halfjaarlijkse -of jaarlijkse controle.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt een controle om de 6 maanden aangeraden. Deze controle zittijden maar ook alle vullingen worden tot 18 jaar volledig terugbetaald door de mutualiteit.

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen naar de tandarts?

Rond de leeftijd van 2 à 3 jaar komt je kind best mee op controle. Dit vooral om te wennen en eventueel kan er spelenderwijs ook een tandcontrole gebeuren.

Kunnen er ook gaatjes in het melkgebit ontstaan, moeten ze behandeld worden en waarom? Er komen toch nieuwe tanden of kiezen voor in de plaats?

Er kunnen zeker gaatjes ontstaan in het melkgebit . Wanneer deze gaatjes niet gevuld worden dan kan de tandzenuw aangetast worden , met veel pijn en ontstekingen als gevolg.

De verzorging en het behoud van de melktanden is belangrijk voor de blijvende tanden. Bij voortijdig verlies van de melktanden kan er plaatsgebrek voor de blijvende tanden optreden.

Is elektrisch poetsen beter?

Elektrisch poetsen is veel beter dan manueel poetsen. Maar naast poetsen met  de borstel moeten we ook tandzijde gebruiken en/ of tandenstokers. Met de juiste instructies van je tandarts is het makkelijker om electrisch grondiger te poetsen.

Is bloedend tandvlees normaal?

Bloedend tandvlees is niet normaal en meestal het gevolg van  "foutief en onvoldoende poetsen" .   De tanden worden wel gepoetst maar het tandvlees wordt dikwijls niet meegepoetst met als gevolg tandvleesontsteking en bloeding.                                                                                               Wanneer dagelijks grondig en op een juiste manier gepoetst wordt dan zal het bloeden stoppen.

De meeste patiënten denken dat ze het tandvlees gekwetst hebben door het poetsen en dat daardoor het tandvlees bloedt. Als reactie gaan ze dan het tandvlees nog meer ontwijken met nog meer ontsteking tot gevolg. 

Hard poetsen moeten we vermijden .

Durven goed poetsen , ook het tandvlees , is zeer belangrijk

Moeten amalgaam vullingen vervangen worden door witte?

Oude amalgaanvullingen worden best vervangen als er een minder goede randaansluiting is. Grote amalgaan vullingen gaan dikwijls barsten veroorzaken in onze tanden. Verder bevatten deze vullingen kwik in de legering .

Uiteraard worden ze ook om esthetische redenen vervangen .


Wat te doen bij een afgebroken of uitgeslagen tand?

Als een definitieve tand uit de kaak is geslagen  moet u volgende maatregelen in acht nemen :

 • Vind de tand zo snel mogelijk
 • Raak de wortel niet aan
 • Reinig , indien mogelijk, de tand met fysiologisch zoutoplossing = oplossing 0,9% Na Cl ( 9 gram keukenzout per liter water ) of melk.
 • Plaats de tand indien mogelijk zelf terug in de kaak MAAR  ga daarna zo snel mogelijk naar de tandarts
 • Als u de tand niet zelf terugplaatst , bewaar hem dan bij voorkeur in de mond of evtl. in een glas met fysiologisch zout of water en ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts .
 • Haal zo nodig een tetanus prik

Afgebroken tand van een kind of een volwassene : maakt het een verschil ?

 • Tot de leeftijd van ongeveer zes jaar heeft een kind een melkgebit . Daarna , vanaf zes jaar tot de leeftijd van ongeveer twaalf jaar maken de melktanden plaats voor het blijvend gebit.
 • Als er iets afbreekt bij het gebit moet je altijd de tandarts raadplegen. Hij zal elk geval individueel bekijken.
 • Scherpe randjes worden bijgewerkt om verdere beschadiging van de mond te voorkomen.
 • Na reinigen en ontsmetten wordt de tand terug opgebouwd met een tandkleurig materiaal .                  Meestal met een ets/kleef techniek en in laagjes wordt een mooi esthetisch resultaat bereikt.
 • Verzekeringsdocumenten moeten meegebracht worden om te laten invullen.

Gebitsbeschermers :

 • Worden op maat vervaardigd door je tandarts
 • Zeker aan te raden bij contact sporten

Napijnen na een endodontische behandeling ?

Na een wortelkanaalvulling treedt normaal geen enkele napijn op.Dit is zo in ongeveer 93% van de gevallen.In 5% van de gevallen heeft de patiënt de volgende dagen last van een zeurende pijn thv de behandelde tand.Deze lichte nalast verdwijnt spontaan binnen de week.Men mag uiteraard altijd een pijnstiller innemen.

Spijtig genoeg krijgt de patiënt in 2% van de gevallen binnen de 48u last van hevige napijn.Deze wordt veroorzaakt door de ontsteking die zich aan de punt van de wortel(s) bevindt.Door aan de tand te werken kan er een opflakkering van de ontsteking ontstaan.Meestal zal als medicatie een ontstekingsremmer volstaan en in uitzonderlijke gevallen antibiotica.

Zijn tanden brozer na een ontzenuwing?

Ontzenuwde tanden kunnen door de jaren heen brozer worden en er zou een stukje tand kunnen afbreken . Dat is absoluut niet abnormaal en meestal kan dit door uw tandarts hersteld worden. Indien de breuk te groot zou zijn en de herstelling van de tand niet meer met een vulling kan dan zal er een stifttand (kroon op een opbouw) gemaakt worden. Dit is een duurzame oplossing

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x